Quantcast
Channel: Fröken Turkos
Viewing all articles
Browse latest Browse all 362

Barcelona – I Gaudís färgstarka fotspår

$
0
0
Vackraste byggnaden, Casa Battló. Jag fullkomligt älskar den!

Jag har precis kommit hem från en underbar weekend i ett soligt Barcelona. Mitt mellan hav och berg ligger Barcelona, en stad som har precis allt men är mest känd för sin fantastiska arkitektur. Här kommer första delen av mitt resereportage – I Gaudís färgstarka fotspår.

Ska du till Barcelona för första gången? Du behöver egentligen bara ha koll på en sak – Gaudí.

Antoni Gaudí ( 1852-1926 ), foto från Gaudí museet vid Sagrada Familia

I Gaudis färgstarka fotspår

Antoni Gaudí, arkitekten och skulptören som har satt sin prägel i Barcelona med sina storslagna och färgstarka byggnader. Ingen åker ifrån Barcelona utan att veta vem Gaudí är. Gaudís vision var lika speciell som Gaudí själv och inspirerad av hans religiösa tro och kärlek till naturen. Gaudí såg naturens värld som fylld med mjuka kurvor – inte räta linjer. Han ansåg att naturens egna byggnadsverk hade en förkärlek för böjliga, men starka material som trä, muskler och senor. Med det som förebild lät Gaudí sina byggnader uppstå ur inställningen att om naturen är Guds verk, så hyllar man Gud bäst genom att låta arkitekturens former och byggnader uppstå ur hans verk.

”Nothing is art if it does not come from nature” –  Antoni Gaudi

Gaudís storhet består mycket i hans otroliga känsla för färg och form och snillrika lösningar för bärande strukturer. Enligt mig och många andra är hans vackra organiska och färgrika jugendarktitektur från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal helt genialisk. Mina Barcelonatips är därför från flera av Gaudís storslagna byggnader och verk. Dessa är dem vi hann med den här gången.

Casa Batlló vid Passeig de Gràcia nr 43 i Barcelona är ett renoveringsarbete utfört av Antoni Gaudí 1904-1906. Foto: Fröken Turkos

1. Casa Batlló

Casa Batlló kallas för Casa dels ossos ( Huset av ben )på grund av den skelettliknande fasad som utgör de två nedersta planen; ovanför dessa övergår fasaden i en keramisk mosaik med säregna balkonger. Hans arbete med detta hus var ett renoveringsarbete och innefattade att utöka byggnaden med två våningar, ombyggnad av den första våningen samt att konstruera en helt ny fasad. Kurviga linjer dominerar fasaden som är smyckad med dyrbara stenar. Taket är krönt med ett stort kors och flera  skorstenar. Det blå taket sägs föreställa drakens rygg medans balkongerna ska symbolisera drakens skalle och benknotor. Längst upp på byggnaden står ett väldigt kors som ska symbolisera Sant Jordi Svärd som är satt i drakens rygg.

Hela byggnaden saknar i princip raka linjer och består istället av böljande oregelbundna former som gör att inget rum är det andra likt. Dessutom älskade Gaudí att dekorera sina ytor med krossat glas och kakel och mosaik i regnbågens alla färger, så att husen gnistrar och skimrar och blänker i solen.  Foto: Fröken Turkos
Casa Milà är ritad av Antoni Gaudí och uppförd 1905–1910 (betraktades officiellt färdigställd 1912) och ligger på 92 Passeig de Gràcia i distriktet Eixample i Barcelona. Casa Milà var det första bostadshuset och den andra byggnaden över huvud taget i Barcelona att konstrueras med ett stålskelett. Foto: Fröken Turkos

2. Casa Milá

Efter att Gaudí färdigställt Casa Batlló anlitades han av byggherren Pere Milà, som var vän med Batlló. Milà, som hade en stor tomt en bit högre upp på Passeig de Gràcia, anlitade Gaudí med förhoppningen att han skulle överträffa Casa Batlló. Gaudí fick i uppdrag att bygga Barcelonas mest spektakulära byggnad. I Casa Milà ville Gaudí precis som i Casa Batlló undvika raka linjer, därför är mycket av husets tak och väggar böjda eller oregelbundet formade; det finns inte två rum i hela byggnaden som liknar varandra.

Foto: Fröken Turkos

Den karakteristiska fasaden som är byggnadens utmärkande drag är fäst i byggnadens stålskelett och har ingen bärande funktion alls, den bär inte ens sig själv. Fasaden är konstruerad i betong och mursten. Casa Milà vilar på enkla pelare konstruerade i järn, tegel och sten. Dessa bär upp järnbalkar i vilka tak och golv är fästa med armeringsjärn. Eftersom väggarna inte har någon bärande funktion kunde Gaudí placera dom precis var han ville, något som han då kunde utnyttja genom att vinkla och böja väggarna för att få olikformade rum.

La Sagrada Familia är Barcelonas mest kända landmärke. Denna gigantiska basilika är formgiven av arkitekten Antoni Gaudí. Det åtta tornen ses från nästan hela Barcelona. Tusentals besökare kommer varje dag för att beundra arkitekturen och utsikten över staden från toppen av tornen. Foto: Fröken Turkos

3. Sagrada Familia

Den sagolika katedralen La Sagrada Familia är själva symbolen av Barcelona, och anledningen till att arkitekten Antoni Gaudí blev känd över hela världen. De 18 tornen ( när den är färdigställd ska den ha 18 torn) på taket representerar de 12 apostlarna, de fyra evangelisterna, jungfru Maria och Jesus. Arkitekten Antoni Gaudís spektakulära basilika som trots att den började byggas för 130 år sedan ännu inte är färdig. 2026 ska bygget vara klart, enligt de arkitekter som jobbar med projektet idag.

– Tips!

Det är värt att betala lite extra för en ljudtur, som är en timma och 45 minuter lång. Lär dig om byggnadens historia och fakta om Gaudí. Vi bokade på internet och det var oerhört smidigt då vi inte behövde stå i några köer.

Dagens arkitekter, ingenjörer och modellbyggare arbetar ständigt med byggnationen av Sagrada Familia. Inte många år kvar nu tills det är tänkt att den ska stå färdig. Foto: Taget av Fröken Turkos utanför en av arbetssektionerna under kyrkan.

Gaudí som var en djupt religiös man arbetade under sin livstid med Sagrada Familia med större beslutsamhet än vad han hade visat i sina andra verk. Efter att han antagit uppdraget att bygga katedralen spenderade han varje ledig minut resten av sitt liv på bygget. De sista åren av sitt liv bodde Gaudí i ett av de små skrymslena i Sagrada Familia, så att han kunde spendera så mycket tid som möjligt där. Han ville bli klar med bygget under sin livstid, men mer än 80 år efter hans död, bygger man fortfarande. Basilikan är på grund av den ambitiösa designen fortfarande inte färdigbyggd och beräknas inte vara klar förrän tidigast under slutet av 2020-talet. Projektet började 1882 och Gaudí tog över det 1883. Gaudí ägnade sina sista år åt byggnaden, men dog innan den färdigställdes. 73 år gammal blev Gaudí påkörd av en spårvagn och dog i sviterna av detta.

En av dom vackert utsmyckade dörrarna in till Sagrada Familia. Foto: Fröken Turkos
En sagolik skog sträcker ut sina grenar. Foto: Fröken Turkos
Sagrada Familia – Interiören

Interiören är designad av Gaudí att efterlikna en typisk katalansk medelhavsskog där pelarna skall efterlikna träd som förgrenar sig upp mot taket som abstrakt är tänkt att föra tankarna till trädkronor. Ljusarmaturen som är infälld i takkonstruktionen är menad att efterlikna dagsljus som tränger igenom skogsvegetationen.

”Där uppe vid trädkronans slut, där finns Gud! ” Antoni Gaudí 
Vi hade turen med att det var strålande sol den dagen då vi var där. Solen strilade in genom dom magiskt vackra blyinfattade fönstrerna och skapade ljusblänk i regnbågens alla färger. Foto: Fröken Turkos
En annan vackert utsmyckad port. Foto: Fröken Turkos
Överallt ser man symboler av Gud, Jesus Kristus och Maria. Symboler som ska berätta om Jesus liv. Foto: Fröken Turkos

4. Parc Güell

1899 och 1902 köpte affärsmannen Eusebi Güell upp två bondgårdar på Mont Pelat – Det skalliga berget. Tanken var att anlägga ett exklusivt bostadsområde i form av en parkstad. För att öka områdets attraktionskraft lät han bekosta bygget av diverse faciliteter med bland annat en huvudingång med två portvaktsstugor, en trappa upp till en övertäckt saluhall där de boende kunde göra sina inköp, ett torg samt flera eleganta terrasser. Allt detta fick Gaudí i uppdrag att formge. Projektet blev ett fiasko och bara två köpare anmälde sig. Varför ingen ville bygga hus i Güells parkstad kan kanske förklaras av det mycket höga priset på tomterna samt det faktum att avståndet in till centrala Barcelona var ganska långt.

Huvudingången till Parc Güell. Foto: Fröken Turkos
Hett tips!

Boka inträde via internet i god tid innan besöket. Vi gjorde inte detta vilket resulterade i att vi fick beskåda parken på avstånd. Det var iofs väldigt enkelt att klättra uppför de olika platåerna i den avgiftsfria delen av trädgården och därifrån se den spektakulära Gaudí-parken.

Terrassen är formgiven i Gaudís signaturstil, med klara färger och kurvade linjer har formen av en havsorm. Härifrån kan man titta ut över hela Barcelona. Foto: Fröken Turkos
Bästa utsikten över Barcelona finner du här, på kullen vid Parc Güell. Foto: Fröken Turkos

Gaudi anställde ett stort arbetslag som fick arbeta med att slå sönder kakelplattor och tallrikar för att få till dessa mängder med mosaik. Till och med ytter- och innertaken är mosaikklädda. Det är verkligen fascinerande att se även så här på avstånd. De ursprungliga idéerna var att bygga hela sextio hus, men endast två blev färdigställda.

I det här svagt terrakottafärgade huset bodde Antoni Gaudí mellan åren 1905-1926 tillsammans med sin far och sin systerdotter. Här bodde han ända till dess han flyttade till La Sagrada Familia de sista månaderna av sitt liv. Detta hus ritades faktiskt inte av Gaudi själv utan av en av hans medarbetare, Francesco Berenguer. Foto: Fröken Turkos

Snabbfakta – Gaudíverk i Barcelona

I Barcelona finns tio byggnadsverk av Antoni Gaudí. Några av dem är öppna, andra kan endast ses från utsidan eller i arrangerade besök.

1. Sagrada Familia, Placa de la Sagrada Fam-ilia. Kyrkan är efter 120 år ännu långtifrån färdig. Öppen för allmänheten. Där finns museum. Hiss och trappor upp i tornen.

2. Palau Güell, Carrer Nou de la Rambla 3-5. Byggdes som bostad för industrimannen Eusebi Güell med familj. Numera museum. Här visas en utställning om den långvariga relationen mellan Gaudí och Güell.

3. Casa Battlo, Passeig de Gracia 43. Byggd för textilfabrikören Josep Battlo, alltjämt privatbostad. Under Gaudíåret visas den för första gången för allmänheten.

4. Casa Mila, Passeig de Gracia 92. Byggd för affärsmannen Pere Mila. Delar av huset är museum, med ursprunglig inredning bevarad. Gaudíutställning på vinden.

5. Casa Calvet, Carrer Casp 48. Byggdes för textilfabrikören Martir Calvet. Ej öppet för allmänheten.

6. Casa Vicens, Carrer Carolines 24. Byggd för keramiktillverkaren Manuel Vicens. Ej öppet.

7. Park Güell, Carrer Olot. Stor park med lite märkliga byggnadsverk. Gaudíutställning i entrépaviljongen. Öppet dagligen.

8. Colegio Teresiano, Carrer Ganduxer 85. Religiös skola, ej öppen.

9. Finca Güell, Avinguda Pedralbes. Familjen Güells sommarhus, där Gaudí gjorde en märklig gjutjärnsgrind, ett stall och en portvaktsstuga. Kan endast ses utifrån.

10. Bellesguard, Carrer Bellesguard 16-20, Privathus, ej öppet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 362

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!