Förstå färgsnurran
Färgsnurran är en jätte bra hjälp med färgsättningen när du inreder. Den innehåller 12 ”tårtbitar”.
– Tre av dessa är så kallade primärfärger ( P ), gult, rött och blått. Dessa tre färger används för att blanda fram alla andra färger som finns. Kom ihåg att du aldrig kan blanda fram en primär färg.
– Tre är sekundärfärger ( S ), dessa får du när du blandar två primärfärger tillsamman. Rött och gult blir orange, blått och gult blir grönt, blått och rött blir lila.
– Sex tårtbitar är så kallade tredjefärger ( T ), dessa får du om du blandar en primär, och en sekundärfärger, exempelvis lime som du får av gult och grönt.
Förstå färgsnacket!
Komplementfärger
De färger som ligger längst bort från varandra i färghjulet kallas komplementfärger. Genom att lägga komplementfärger brevid varandra uppnår man maximal kontrast. Alltså inred med två färger som ligger på olika sidor av cirkeln, det vill säga en kall och en varm färg. De är kontraster. Lägger du alltså rött och grönt brevid varandra så kommer de framhäva varandra.
Rött – Grönt
Blått – Orange
Gult – Lila
Att neutralisera färger
Då använder man sig av mildare toner som är bra att balansera med starkare färger. Vitt, beige och grått är neutrala färger.
Kalla färger
Finns på den blå sidan av färgsnurran. Har ofta en lugnande effekt och får små ytor att verka större. Blått för tankarna till böljande hav och en klarblå himmel, vilket kan hjälpa dig att komma till ro om kvällen. Därför är blå kulörer bra i sovrummet.
Varma färger
Innehåller rött och gult. Upplevs ofta som glada och positiva. Får väggar att närma sig varandra.
Svart och vitt
Svart och vitt finns inte med på färghjulet och detta är för att de inte räknas som färger utan mest används för att göra de andra färgerna ljusare och mörkare.
Harmonisk inredning
Det får man om man inreder med två färger som ligger brevid varandra i färgskalan.
Accentfärg
Man väljer en eller två starka accentfärger. Många tycker att det ska vara från samma sida av färgsnurra för att det inte ska bli för plottrigt intryck. Men personligen tycker jag inte det behövs. Gå på din magkänsla!