Citron, clementin, apelsin, grapefrukt, kafirlime, minneola, nour, ortaline, pomelo, satsuamas, suntina – det finns många olika sorters citrusfrukter med spännande namn. Citrusblommorna är vita och doftar helt ljuvligt. Dessutom sätter de frukt året om, vilket gör att vattningen är viktig. Detta gör också att den kan både bära frukt och blomma samtidigt. Frukterna sitter sedan kvar länge och mognar långsamt. Frukterna hänger kvar minst ett år innan de är mogna vilket kräver en hel del näring.
Skötsel
Vattning
Vintertid sparsamt, vår- och sommartid regelbundet så att växten inte torkar ut. Vattnet ska vara kalkfattigt och citrusväxter vill också ofta bli duschade så att luftfuktigheten hålls hög så att inte bladkanterna blir bruna eller tappar blad. Om bladen blir gula eller får gröna ådror kan den ha järnbrist. Tillsätt då extra järn. Vattna alltid med mjukt och rumstempererat vatten.
På vintern kan du ha som mått att vattna en gång i veckan. På sommaren mer ofta då träden står ute i solen.
Tips!
Med hjälp av en fuktmätare kan du se exakt fukthalt i jorden. Skulle trädet någon gång torka ut för mycket kommer den att tappa en massa blad nästa gång du vattnar. men kasta absolut inte trädet! Ge den en chans att få bilda nya gröna blad.
Gödning
Jorden bör ha ett lågt pH-värde (sur jord) då trädet får svårt att ta upp järn om pH-värdet är för högt. Ett hett tips är att ha en speciell vattenkanna till citrusträden med färdigblandad gödsel så det blir enkelt för dig. Tillsätt näring för medelhavsväxter i vattnet varannan vecka från april till september, följ anvisningarna på flaskan. Gödsla inte mellan september och februari.
Plantering och jord
Plantera om dina citrusväxter varje vår i kraftig, lerblandad jord med mycket näring men ingen kalk. Det finns speciell citrusjord att köpa, annars kan du använda rododendronjord. Använd en hög, stor lerkruka med bottenhål och dränera väl med krukskärvor. Plantera lika högt i krukan som växten stått tidigare. Välj en kruka med hål i botten så att din planta inte riskerar att stå i vatten.
Tips!
Då medelhavsväxternas jord kan vara kompakt är det ibland svårt att avgöra om plantan behöver vatten eller inte. Du kan då lyfta plantan i stammen och känna om den känns lätt eller tung och på så vis dosera din vattning.
Snabbkoll på hur du sköter ditt citrusträd året runt:
( källa: blomsterlandet.se, Odla.se)
Våren
När frosten är borta mår trädet bra av att få komma ut, på balkongen eller uteplatsen. Nattemperaturen bör dock vara över tio grader och dagstemperaturen över 20. Sätt den i skugga/halvskugga och svep om bladen med en fiberduk i början för att skydda mot den starka vårsolen. När det sedan gått en tid kan ställa trädet i ett soligt och varmt läge. Tänk sedan på att vattna rejält under våren men att den får torka upp mellan vattningarna.
Sommaren
Ha den gärna på vindskyddad plats och tillsätt näring (för medelhavsväxter) i vattnet varannan vecka från vår till sensommar. När försommaren kommer bildas doftande och vita blommor och därefter kommer frukterna. Vattna regelbundet, och låt jorden torka upp emellanåt. När sensommaren kommer drar du ned på näringen. Beskära växterna gör man bara om de blivit tunna, glesa eller mist sin fina form.
Hösten/vintern
Innan frosten hinner komma lyfter du in växten för sin vintervila. Rengör den noggrannt så inga sniglar eller löss kan övervintra i den. Behövs det kan du beskära trädet. Placera trädet inomhus vid ett fönster eller i ett svalt garage eller uterum. Den optimala temperaturen för vintervila är fem till 15 plusgrader och gärna extra ljus. Se bara till så den inte står för nära ett varmt element.
Om trädet står svalt ska den ha mindre vatten, men se till så den inte torkar ut. Står den i rumstemperatur ska jorden vara lätt fuktig hela vintern, men var försiktig – det är vanligare att träd drunknar än att de torkar!
Olika citrusväxter blommar och bär frukt vid olika tidpunkter på året. Vill du njuta av blommornas doft och trädens fruktsättning länge skaffar du med fördel flera olika sorters citrusväxter.
Lycka till!
Kram, Leonor