Vi påverkas av ljus
Ljus påverkar vårt humör och välbefinnande, ofta utan att vi tänker på det. Tänk dig bara hur mycket trevligare det är en dag när solen skiner, än när det är grått och mulet. Eller hur mysigt det känns när du sitter framför en värmande brasa. Det finns nog inget mer folkslag än oss skandinaver som är så känsliga för ljus. Vi lever under så stora skiftande ljusförhållanden så behovet av ljus är extra viktigt för oss. Ljus påverkar hur vi mår och därför är det extra viktigt att se över rumsbelysningen under de mörka månaderna av året.
Behöver inte renovera om hela hemmet
Trots behovet av bra ljus i våra hem så kan vi lägga fler hundra tusen på ett nytt kök eller badrum men ändå glömma av att planera in belysningen. Sen är det inte alla som bygger om och det är inget som du behöver göra för att kunna skapa en funktionell och trivsam belysning. Det finns däremot några riktigt bra saker att fundera över inför din nya ljussättning!
Bra saker att klura på innan du ljussätter
- Behövs det ett undertak för att sätta spotlights i? Ska man bygga in belysning i ett skåp eller exempelvis i socklar?
- Funktion. Gör en skiss över rummet. Rita in befintliga fönster och dörrar och eluttag. Behövs det fler uttag och strömbrytare? Dimrar?
Tips! Tänk på att ljuset ska kunna anpassas efter olika situationer
- Funktionsanpassa ditt ljus. Börja med att se över vilka aktiviteter och behov du och din familj har i de olika rummen i ditt hem. Var äter man och var gör barnen sina läxor? Lyckas du kartlägga de aktiviteter som sker i varje rum blir det lättare att välj den belysning som passar dessa behov.
- Hur ska du skapa allmänljus? Vilka detaljer vill du belysa med accentbelysning? Behövs det arbetsljus?
- Placera dina lampor i olika höjd för att få en mer varierad ljussättning och lek med kontrast mellan ljus och skuggor. Kring soffan är det bra med lågt placerade lampor, för att få ett bra läsljus men också för att understryka möbelns funktion och öka samhörighetskänslan.
- Resultatet blir bäst om du börjar med funktionsbelysning vid arbetsplatsen, läsfåtöljen, badrumsspegeln eller arbetsbänken. Då ljusets primära funktion är att underlätta för dig att se, så är det också bra att börja med just den belysningen. Fortsätt sedan med stämningsljus, till exempel lampan i fönstret eller på byrån. Komplettera nu med allmänbelysningen för att underlätta vid städning och andra aktiviteter som kräver mycket ljus. Som pricken över i:et finns detaljbelysning som är det lilla extra för att ge just ditt hem den karaktär du har eftersträvat i din inredning.
Ljussättning i köket – hemmets hjärta
Se till att du har bra belysning över köksbänken. Lampan över matbordet bör också ge bra ljus, eftersom många sitter där och läser eller jobbar, men armaturen ska också vara dekorativ och ljuset ska vara möjligt att dimra för att ge mysig stämning senare på kvällen. Flera ljuspunkter i rummet bidrar också till en hemtrevligare känsla.
Möjligheterna är många – se inte dina lampor bara som en ljuskälla utan också som ett sätt att skapa ett mysigt och personligt inrett hem. Börja med ett rum och se vilken skillnad det blir, då kommer du snabbt vilja fortsätta ljussätta där hemma.