Vad är Wabi Sabi?
Wabi sabi är en naturnära livsfilosofi som präglar både hur vi är och hur vi inreder våra hem. Det är den japanska konsten att acceptera det som är, finna skönhet i det ofullkomliga och djup i naturen. Ett typiskt Wabi Sabi motto är ”Acceptera den ofullkomliga skönheten.” Det slitna, älskade och vårdade bär en skönhet som lyser genom åren. Ordagrant betyder Wabi fattigdom, med innebörden att vi ska vara oberoende av materiella ting. Ju mer saker vi har, desto mer energi tar sakerna av oss. Vi mår bättre av färre saker som vi vårdar och bryr oss om, slit- och släng är inte hälsosamt varken för naturen eller för människan.
Wabi sabi – motsatsen till själlös minimalism
Maximalisten inom mig flämtar till när jag läser alla engelska tidskrifter om Wabi Sabi och hur tingen tar energi från oss. Jag som älskar mina prylar! Dock känner jag att mina saker som bär på en historia, snarare skänker energi mer än den tar. Även cirkulära former på nya ting ger mig energi. Det är en balans om hur vi väljer att leva. Jag älskar att omge mig med mycket saker men inte själlösa prylar utan saker som personifierar mitt hem. När det handlar om inredning tänker en del att Wabi Sabi står enbart för enkelhet och minimalism. Det kan för en del människor kännas rätt och skönt med det minimalistiska, men för andra kan det kännas tomt och lite tråkigt. Och i Wabi Sabi menar man samtidigt att det ska vara rätt för dig i ditt hem. För det är i hemmet vi ska trivas och kunna slappna av och samla kraft.
Wabi sabi – En hållbar livsstil
Begreppet Wabi sabi känner kanske flera av er igen sen innan. Det pratades ett tag om den här österländska livsstilen och sen likt många andra trender suddades den ut. Jag tycker vi ska tända strålkastaren och åter igen rikta den tillbaka till Wabi sabin, i både våra hem och i vår livsstil!
Designklimatet
Vi förbrukar och utarmar jordens resurser i allt högre tempo. Men du märker säkert också hur vi nu är mitt inne i en motreaktion? Årets julklapp är det återanvända plagget, vi plastbantar och det är en stor konsumenttrend att handla mer hållbart. Med nätverket klimatklubben.se har de tre bloggarna Johanna Nilsson (Slow fashion), Emma Sundh (Emmasundh.se) och Maria Soxbo (Husligheter) skapat en plattform, en klubb där vi som vill engagera oss kan stötta varandra i att tänka klimatsmart och hjälpa oss reflektera. Inte kritisera och döma utan uppmuntra och stötta. Svenska folket äter även mer vegetariskt och vi tänker en extra gång innan vi väljer kött från Brasilien. Wabi sabi kan även den ses som en motreaktion. En gammal japansk filosofi som förespråkar ödmjukhet, ser skönheten i åldrandet och vårdandet av alla skavanker. Ett tankesätt som lätt kan appliceras i ditt hem, oss själva och i vårt rådande designklimat Ett klimat som präglas av att bygga nytt i ett överkonsumerande statusstressat samhälle. Du är inte ensam om att känna dig snudd på kidnappad av all hets och stress i dagens turbosamhälle. Men du har ett val!
Wabi sabi inom inredning
Istället för att köpa massa nya saker så tar du på dig dina Wabi sabi glasögon och ser dig omkring. Du ser den där gamla nötta byrån som brukade stå hemma hos din mormor och morfar i deras lilla två rummare på Anderzonsgatan där din mormor förvarade sina handbroderade allra finaste dukar. Du minns den där doften av lavendel från byrålådan när du öppnade och försiktigt stängde den igen. Titta hur vackert den gamla byrån har åldrats. Din mormors byrå är typiskt Wabi sabi, men bara om den betyder något för dig. Det är du själv som tankar dina prylars betydelse. Mindre utsida och mycket mer innehåll är tanken tänker jag.
Upplysta och inspirerade
Jag vill inte kasta sten i glashus så därför kommer jag inte ge sken av att jag lever enligt Wabi sabi livsstilen. Det gör jag inte. Jag köper nya inredningsprylar, jag köper nya leksaker till barnen i julklapp och jag älskar dansk design. Men jag försöker tänka att om jag köper något nytt ska det vara lite mer genomtänkt och mindre impulsstyrt. Jag försöker återanvända och älskar återbruk i de flesta former. Jag är en nostalgisk person som förälskar mig i gamla saker med en personlig historia. Jag blandar och tror att ju mer vi läser om alternativa lösningar och andra sätt att leva desto mer upplysta blir vi och kan tillämpa det mer och mer i vår egen vardag.
Ser du dåligt? Ta på dig glasögonen!
Att försöka vara mer i nuet. Det skriver jag om mycket här i bloggen, om mitt fokus på här och nu. Det brinner jag för och det vill jag förmedla i mycket av det jag gör. Drömmen är att kunna nå ut i ett större format i form av en bok. Som ska inspirera er att sluta snegla framåt utan istället ta tillvara på kvalitén i nuet. Att våga bryta med den framåtsträvande västerländska kulturen och bli mer tidlösa. Det kan vara genom maten, måltiden och vardagsfesten eller genom pysselstunden tillsammans med barnen. Det finns många sätt att nå dit och livspusslet låter oss inte alltid befinna oss i nutid. Men tanken försöker finnas där och stundtals så upplever vi den där närvaron. Kanske är det inte några Wabi sabi glasögon som du har på dig hela tiden utan mer ett par glasögon som du tar på dig då och då. All förändring kanske inte kan ske på en gång utan får sakta växa fram.
Många existensiella frågor väcks med ett Wabi sabi tänk. Varför konsumerar vi som vi gör? Varför är vi inte mer närvarande? Varför funderar vi på vad vi ska äta till middag när vi äter vår frukost? Wabi-sabi är egentligen inte en inredningstrend, utan en livsfilosofi och ett tankesätt som vi alla kan tillämpa i vardagen. En filosofi som känns som en smart prioritering att göra. Håller du med?
Inlägget Wabi sabi – en klimatsmart inredningsfilosofi dök först upp på Fröken Turkos.