Att vara kreativ innebär att ha förmågan att ta kunskap som redan finns och stoppa in den in i ett nytt sammanhang och snabbt kunna se nya möjliga resultat. Kreativa sinnen får näring från nyfikenheten som ger oss konstant inspiration. Den där omättade nyfikenheten försöker finna nästa stora idé för något nytt eller förbättra det som vi redan känner till. Vårt sinne slutar aldrig riktigt jobba, spelar ingen roll vad vi gör, ingenting hindrar oss från att dagdrömma eller göra upp nya planer.
Att vara kreativ kräver utrymme för att kunna skapa
Att befinna sig i rätt miljö är en förutsättning för att vara kreativ. Det kan vara ett kontor, ett café eller bara ett tyst hörn i hemmet. Jag har flera kreativa hörn i mitt hem, kanske inte alltid så tysta då vi är en barnfamilj men ändå en plats för mig att gå när skaparlusten startar. Jag tror att kreativa människor har en rytm som pendlar mellan skeden av hög, ibland manisk aktivitet och mer långsamma perioder. Iallafall funkar det så med mig. De långsamma perioderna upplevs ofta som nedgångar, men faktum är att varje period är både nödvändig och viktig, och precis som årets olika årstider är de beroende av varandra för att fungera på ett bra sätt.
Behovet att ladda om
Ingen människa klarar av att ständigt köra på, utan någon som helst paus eller omladdning. Så på samma sätt behöver kreativa människor tid till att förnya och reflektera över sina inspirationskällor och drivkrafter. Ibland är det skönt med ensamheten. Att få isolera sig lite. Jag tror många med mig känner igen sig i detta. Det går inte bara att köra på, ” enda in i kaklet” så att säga.
Sann kreativitet, är lite mer än att bara koppla samman en poäng med en annan, det är att se ett mönster redan innan det blir uppenbart för någon annan – Steve Jobs
Hantera prestationsångesten
Men hur navigerar vi mellan prestationsångest och stolhet över det egna verket, mellan ordning och kaos? För så är det för mig som kreatör, prestationsångesten kilar in sin envisa fot så fort jag lämnar dörren på glänt. Jag blir hämmad ibland när jag låter andra människors blickar hindra mig från att skapa vad jag egentligen har ett behov av att uttrycka. Det har blivit bättre med åldern men fortfarande kan jag känna ett sting av press. Eftersom press och stress hindrar den kreativa processen så försöker jag mota bort de tankarna när de kommer och knackar på. Ibland funkar det och ibland funkar det inte alls. När det inte funkar det är då jag börjar radera bilder i min instagramfeed för att jag känner att de inte riktigt duger eller knycklar ihop akvareller till små bollar och kastar prick till papperskorgen.
Stöd från omgivningen
Omgivningen är superviktigt för kreativiteten, både vad gäller idéer och kvaliteten på lösningarna. Saker som oro för att göra fel, bli bedömd av andra, stress och låg tilltro till den egna förmågan hämmar kreativiteten. Stöttar däremot min omgivning och är tillåtande så märker jag att antalet idéer ökar och även kvalitén på dessa. Ett stöd kan till exempel innebära att det är accepterat att tänka annorlunda och ta risker. Jag känner mig oerhört priviligerad då jag alltid fått det där stödet av min familj. Jag har haft andra väg gupp att tampas med. Det har varit min egen hälsa, familjemedlemmars hälsa och sorgliga dödsfall i familjen som skapat långa uppförsbackar för mig. Men trots dessa höga backar så har jag tillslut ändå tagit mig upp, dock på vingliga ben och med hög puls. Tillslut har jag som sagt kämpat mig upp och det är mycket tack vare min stöttande omgivning.
Fantasi föder kreativitet
Jag tror att vi genom lek och fantasi kan hjälpa våra barn med att utveckla sin förmåga till kreativitet. Får barn möjligheten att leka fantasilekar så skapas ett utrymme för att pröva och skapa nytt, vilket i sin tur göder kreativitet.
Tror det finns många sätt till att utveckla barnens kreativitet men jag har samlat några få tips som jag försöker tillämpa hemma. Kanske inte så medvetet men efter ha tänkt efter bra länge så kom jag på några saker som förhoppningsvis kan inspirera.
5 saker som utvecklar barnens kreativitet
1.
Number one. Ha tråkigt. Ge barnet oplanerad tid. Det tar tid att komma igång med egna tankar och idéer. Våga testa detta, det funkar faktiskt. Det gäller bara att du som förälder har tålamod och stänger av öronen när barnet klagar om att det finns ingenting att göra. Om ett barn ständigt får hjälp och förslag på sysselsättning kan det bli svårt när hon eller han själv ska stå för underhållningen.
2.
Pyssla, måla, rita och upprepa igen. När du är med ditt barn och pysslar så tänk på att DU är barnets förebild. Visa att det är inte så viktigt hur resultatet blir alltid. Du har aldrig gjort det här förut kanske men du ska försöka. Blev det inte som det var tänkt så kanske det blev nåt helt annat. Det var ett bra försök iallfall och kul under tiden.
3.
Försök att inte stressa barnet med att det blir ”kladdigt”, ”smutsigt” och ”ostädat”. Visst, det blir det men strunta i det. Om du är orolig över köksbordet och kläderna så ta på barnen rejäla förkläden och köp en plastduk som du har just för såna här pysseltillfällen. Annars kan barnen förknippa ett kreativt skapande med arga föräldrar och det blir istället ångestframkallande.
4.
Baka utan recept. Att baka innebär att man ofta följer ett recept. Vad händer om man struntar i receptet? För att bejaka kreativiteten kan man låta barnen göra en alldeles egen deg. Då kan det prova nya ingredienser och proportioner.
5.
Skapa en miljö som väcker lust att skapa. Som förälder kan vi skapa en miljö som gör barnen sugna på att skapa. Att presentera materialet så det blir lockande och spännande för barnen att gå loss.
Så det var allt från mig så här på en måndag, önskar er en riktigt fin dag!
Kram, Leonor
Inlägget Kreativ på heltid! dök först upp på Fröken Turkos.