Man kan aldrig ha för många koppar
Jag har samlat på koppar i säkert 20 år nu. Jag tröttnar aldrig utan kan fortfarande bli sådär härligt förälskad när jag får syn på en vacker mugg. Mina favoriter är från Agneta Livijn. Mina äldsta Agneta-koppar fick jag i studentpresent så de har jag haft i över 20 år. De ser fortfarande ut som nya, trots att jag använder dem varje dag till morgonkaffet.
DIY – Koppbräda
Likt konstverk visar jag upp mina muggar på en sk ”kopp-bräda”. Det är här som dom allra finaste kopparna hamnar och det är dessa som vi använder varje dag. Lätttillgängligt och fint, win-win. Brädan är egentligen återbruk, ett lock från en gammal sekretär.
Så här gör du!
Du behöver:
– gärna en gammal bräda/planka eller drivved
– eventuellt lite färg, slippapper och vax
– gammal spik, en variant större. Jag hittade dessa spik från en gammal låda nere i källaren, men för er som inte har gamla lådor med spikliggandes lite varstans så skulle jag pröva och höra med Bauhaus , Hornbasch eller Kindstands i Göteborg. Om det inte finns gamla spikar så finns det större spik som är långa och gör det möjligt att hänga lite större koppar på.
– en kil, som underlättar innan du spikar
– skruv och upphängning baktill på brädan, fästes kloss-an vägg
– en skruvdragare för att skruva fast skruven i väggen
– fina stora muggar, de flesta av mina är i stengods, vilket gör dem extra tåliga, hållbara och tål både diskmaskin och mikrovågsugn.
Stengods eller lergods?
Det är bränntemperaturen som avgör om det blir sten- eller lergods.
Stengods som är bränt i en hög temperatur, ca 1200-1300° blir mer hållbart än lergods. Det går inte flisor i koppar och skålar lika lätt som hos lergods. Man säger att leran sintrar när den kommer upp i de höga temperaturerna i ugnen, porerna smälter samman och leran blir helt tät. Därmed blir den vattentät. Kaffekoppar för att ta ett exempel, lämnar inga vattenringar på bordet. Stengods tål diskmaskin, ugn och mikro.
Ha en fin tisdag, kram Leonor
Inlägget DIY – Hur du gör en koppbräda för dina allra finaste muggar dök först upp på Fröken Turkos.