1. Sex arter
Det finns bara sex arter av flamingos i världen, även om flera av dessa arter har underarter och kan slutligen delas upp i olika unika arter. Flamingos finns runt om i världen från Karibien och Sydamerika till Afrika, Mellanöstern och Europa. De är också populära i många djurparker och botaniska trädgårdar.
2. Pink Power
Ordet ”Flamingo” kommer från det spanska och latinska ordet ”Flamenco”, vilket betyder eld och hänvisar till fåglarnas ljusa färg. Inte alla flamingor är färgglada utan några av fåglarna är grå eller vita. Själva färgstyrkan hos en flamingo kommer mestadels från dess kost. Yngre fåglar har också färre färgämnen. Ju äldre flamingosarna blir desto starkare blir deras färg. Den rosa, orange eller röda färgen på en flamingofjädrar orsakas av karotenoidpigment i deras mat. En vildflamingos diet består av räkor, plankton, alger från olika vattenkällor. Om dessa matkällor inte ger tillräckligt med pigmentering kan flamingosarna vara mer gråa eller vita, men de är fortfarande friska och starka. I zoologiska trädgårdar får dom ofta en special diet som hjälper till att bevara och förbättra sin unika färg.
3. Globetrotters
Flamingos är starka och superbra flygare men sällsynta simmare, även om de oftast mest ses vadandes i vattenbrynet. Flamingos flyger väldigt bra, och många flamingos imigrerar eller flyger regelbundet mellan de bästa matplatserna och skogsmarkerna.
4. Tillsammans är vi starka
Om en flamingokoloni blir attackerad av rovdjur eller drabbade av en naturkatastrof, kan det ta flera år för fåglarna att återhämta sig och för att deras flock ska börja växa igen. Flamingos går inte så bra i små flockar. En typisk flamingoflock består av flera dussin fåglar men det har även setts flockar med upp till tusentals fåglar. Flamingos använder dessa enorma flockar som en säkerhetsåtgärd mot rovdjur, och större flockar är bra för befolkningstillväxt och avel.
5. PRF- Flamingos
Flamingos har en livstid på 20-30 år, men i fångenskap kan dom leva upp till 50 år eller längre. Dessa flamingos lever längre eftersom de inte utsätts för rovdjur eller andra hot, och de får veterinärvård och rikligt med mat.
6. Fågelsnack och näbbvett/etikett
Flamingos är rätt så ”tjötiga” fåglar. De beror på att dom vill upprätthålla flocken som en enda stor enhet samt för att kommunicera med sina ungar och varandra. Flamingo läten består av grymtande, morrande och tutande läten. Flamingons stora och kraftig näbb är vinklad neråt. Och den är bra på flera sätt. De använder den för att sila vatten. De är nästan ensamma i världen om att kunna dricka saltvatten! De kan också använda den för att sila bort vatten och hitta mat. De använder sina fötter att röra upp smuts på havsbotten – där under hittar de massa bra näringsämnen som de behöver. Då silar de bort smutsen med sin näbb.
7. På ett ben
Flamingos är mest bekväma ståendes på ett ben. Det är Flamingons favorit viloläge. Eftersom kroppen värme skulle tendera att fly ner sina långa ben, drar dom ett ben nära som hjälper flamingos att spara energi och hålla värmen.
8. Jämställda föräldrar
Flamingorna är monogama och dansar tillsammans för att hitta sin partner. När de sedan hittat varandra och parat sig så lägger honan ett ägg i en bohög som de skapar av lera. Detta gör de för att ägget inte ska hamna under vatten och dränkas. Efter fyra till fem veckor så kläcks ägget och en ny grå liten flamingo dyker upp. Både manliga och kvinnliga flamingos ruvar ägget och deltar sen i utfodringen av sina ungar. Dom matar sina ungar med ”Crop mjölk”, en mörkröd, med hög fetthalt, proteinrik vätska som utsöndras från övre matsmältningskanalen.
9. Klara – Färdiga – Gå
För att bli luftburna, är det nödvändigt för flamingor att få en flygande start. Väl uppe i luften, följer de varandra nära, med farter upp till 60 km per timme.
10. Tvång ?
Flamingos deltar i ritualiserade flyguppvisningar som utförs av stora flockar, när flocken går som en i en enda riktning, sedan snabbt varv i en annan riktning. I ”vinge hälsningen”där flamingor visa upp sina färger med sneda små stjärtar och utsträckta halsar och huvudet som rytmiskt rör sig sida till sida.
Inlägget Flamingos – 10 roliga fakta dök först upp på Fröken Turkos.